Bitcoin: Banking the unbanked

Als je met mensen praat over Bitcoin, dan hoor je vaak opmerkingen als: “daar kun je rijk mee worden” of juist “daar kun je veel geld mee verliezen”, maar weinigen weten echter dat bitcoin en andere cryptomunten op dit moment voor een revolutie zorgen in arme(re) landen. Wist je bijvoorbeeld dat miljarden mensen in de derde wereld c.q. hele continenten geen toegang hebben tot een bankrekening en dat dat enorme gevolgen heeft voor hun levensstandaard? Zonder toegang tot het geldstelsel is het aardig lastg een bestaan op te bouwen.

Neem nu een Filllipijnse gastarbeider die in Los Angeles werkt en familie heeft in de sloppenwijken van Manilla. Deze gastarbeider verdient goed geld in LA en wil graag wat delen met z’n familie in Manilla. Maar in de sloppenwijk van Manilla waar z’n familie woont, is helaas geen bank. ING of ABN AMRO vonden het tot nu toe niet interessant genoeg om daar een kantoor te openen. Maar…er is momenteel een revolutie gaande die de financiële wereld op z’n kop zal zetten… En die revolutie heet Cryptocurency. Cryptocurrency is digitaal geld, waar bitcoin o.a. ook onder valt.

Wat wil nu het geval: als je op je smartphone een wallet (zeg maar een digitale portemonnee) installeert, kun je cryptogeld zoals bitcoin of litecoin bewaren op je smartphone. Deze coins kun je later weer uitgeven aan iemand die ook over zo’n wallet beschikt op z’n smartphone. Uiteindelijk kan iemand die wel beschikking heeft over een bankrekening deze coins omzetten in regulier geld als dollars of euro’s. Maar is dat nog nodig? Een heel nieuw betaalsysteem is ontstaan…

Even terug naar de familie in de sloppenwijk van Manilla. Wat wil nou het geval, deze familie in Manilla beschikt nauwelijks over voedsel of kleding, maar ze hebben wel een smartphone. Wat doen ze nu dus? Ze installeren een wallet op hun smartphone en hun broer/echtgenoot/vader in LA (de gastarbeider) kan cryptomunten, zeg litecoin, naar de famillie in Manilla sturen. De familie in Manilla geeft deze litecoins weer uit aan bv. de groenteboer in de sloppenwijk en de groenteboer koopt kleding met litecoins bij een kledingwinkelier die ook een wallet op zijn smartphone geïnstalleerd heeft. Zodoende kan de gastarbeider z’n familie in de Fillipijnen onderhouden zonder dat er ook maar één bank aan te pas komt…

Ook bij ons in Nederland zal deze digitaal-geld-revolutie de komende jaren plaatsvinden zo is mijn verwachting. Zodra steeds meer bedrijven cryptomunten als betaalmiddel accepteren, zal het steeds gewoner worden er mee te betalen. Nu nog je salaris laten uitbetalen in cryptomunten en de digitaal-geld-revolutie is compleet!

Hieronder vind je nog een video waarin de digitaal-geld-revolutie nog eens op een inspirerende manier wordt uitgelegd.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie