Gaan we toe naar een maatschappij waarin alles steeds goedkoper wordt?

Dat is althans wat veel tech visionairs en futurologen, waaronder Peter Diamandis, beweren en anno 2017 zien we het letterlijk al gebeuren! Het is namelijk zo dat door de ontwikkeling van exponentiële technologieën (meer over exponentiële ontwikkeling en de “Singularity” lees je hier), producten tegen een steeds lagere prijs geproduceerd kunnen worden. Met als gevolg dat de producten ook voor een lagere prijs worden aangeboden op de markt. Denk bv. eens aan een winkel als Action. Daar liggen spullen voor een prijs die voorheen ondenkbaar was… Of denk eens aan het maken van foto’s. Was je vroeger veel geld kwijt aan apparatuur en het laten ontwikkelen van foto’s. Tegenwoordig maak je met een smartphone van nog geen 250 euro mooiere foto’s dan je vroeger maakte met je Kodak camera en dat voor een fractie van de prijs. En dit allemaal dus mede dankzij de snelle (exponentiële) ontwikkeling van technologie…

Alles wordt goedkoper!

Maar het blijft niet bij de spullen van de Action of het maken van foto’s. In rap tempo gaan veel zaken waar we nu nog veel geld aan uitgeven in prijs omlaag. Denk bv. aan:

Energie
De prijs van zonne-energie en windenergie daalt in rap tempo (exponentieel). Nederlands futuroloog Wim de Ridder voorspelt zelfs dat in 2025 energie gratis zal zijn. Of het voor de eindgebruiker uiteindelijk ook gratis is dat is weer een ander verhaal. De energie moet via netwerken ook nog thuis worden bezorgd en dan is er nog energiebelasting. Dus helemaal gratis zal het niet worden m.i. Voor de eindgebruiker althans.

Prijs van zonne-energie daalt in rap tempo!

In deze presentatie voorspelt futuroloog Wim de Ridder dat in 2025 energie gratis zal zijn!

Vervoer
Autonome elektrische voertuigen zorgen voor lagere vervoerskosten. Ten eerste heb je met een autonoom voertuig geen eigen auto meer nodig, je kunt tenslotte gebruik maken van een deeltaxi die geheel zelfstandig voor komt rijden (“car as a service”). Daarnaast: als een voertuig elektrisch is en de prijs van elektriciteit daalt in rap tempo, dan heb je vervolgens ook lagere brandstofkosten!

Wonen
De verwachting is dat woonlasten ook omlaag kunnen gaan. Het wordt bv. steeds goedkoper woningen te bouwen. Technologieën die dit mogelijk maken zijn bv. 3D-printing en robotisering. Denk aan metselrobots.

Voorbeeld van hoe een metselrobot te werk gaat.

Voorbeeld van hoe een huis wordt gebouwd m.b.v. een 3D printer.

Gezondheidszorg
Ook de gezondheidszorg kan in de toekomst een stuk goedkoper. Denk aan de opkomst van robots die chirurgen ondersteunen. Ook het steeds geavanceerder worden van AI (Artificial Intelligence = Kunstmatige Intelligentie) zorgt er voor dat er betere en snellere diagnoses van aandoeningen gemaakt kunnen worden. AI kan ook ondersteunen bij onderzoek en productie van nieuwe medicijnen, waardoor sneller en goedkoper nieuwe medicatie op de markt gebracht kan worden. De verwachting is zelfs dat medicatie op maat bij de patiënt thuis geproduceerd kan worden middels 3D-printing en afgestemd op de actuele bloedwaarden.

Overvloed, maar ook gevaren

Tech visionair Peter Diamandis voorspelt zelfs dat we op de lange termijn kunnen gaan leven in een maatschappij waarin sprake is van overvloed… Door de opkomst van exponentiële technologieën zullen we toe gaan naar een wereld waarin voldoende drinkwater, voedsel, energie, gezondheidszorg, onderwijs, etc.. is voor de gehele wereldbevolking. Meer hierover kun je lezen in zijn boek “Abundance” dat hij samen met Steve Kottler geschreven heeft. Hij ziet echter niet alleen voordelen op ons afkomen. Volgens Diamandis gaan de ontwikkelingen nu razendsnel en zullen op termijn zo snel gaan dat dit voor een ontwrichting van de maatschappij kan zorgen. Denk bv. aan al die mensen die hun baan kwijt raken door de opkomst van o.a. automatisering en robotisering… In de vorige eeuwen hebben we zulke veranderingen ook gezien, alleen niet in dit (exponentiële) tempo. Hoe gaan we hier mee om? Is een basisinkomen een oplossing op termijn? Op dit soort vraagstukken zullen antwoorden gezocht moeten worden, vandaar dat een stuk bewustwording bij beleidsmakers nu hard nodig is!

Presentatie Peter Diamandis: “Demonetizing everything, a post Capitalism world”.

Samengevat

Anno 2017 is al zichtbaar in het dagelijks leven dat producten en diensten goedkoper worden. Dit allemaal mede dankzij technologie. Maar we zijn er nog niet: ook kosten van energie, vervoer, wonen en zorg kunnen op termijn omlaag door opkomende technologieën als zonne-energie, windenergie, autonome elektrische voertuigen, 3D-printing, robotisering, automatisering en AI. Volgens sommigen gaan we zelfs toe naar een maatschappij van overvloed. Ook gevaren doemen op zoals banen die verdwijnen. Hoe gaan we hier mee om? Stof tot nadenken dus!

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie