Singularity: wat is dat nou precies?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: de “Singularity”, ook wel genoemd de “Technological Singularity”. In het Nederlands: de “Singulariteit”. Inmiddels een onderwerp dat regelmatig de revue passeert, maar wat is dat nou “Singularity”? Kort gezegd is Singularity het punt waarop Kunstmatige Intelligentie (AI = Artificial Intelligence) zo geavanceerd zal zijn dat zeer geavanceerde superintelligente entiteiten (in welke vorm dan ook: computers, robots, datacentra, etc.) slimmer zullen zijn dan mensen.

Een utopische versus een dystopische toekomst

De gevolgen van de singularity zijn op dit moment niet te voorspellen, wel is duidelijk dat als het punt van de Singularity is bereikt er niet alleen een explosie van intelligentie zal plaats vinden, maar dat er ook in een hoog tempo nieuwe uitvindingen zullen worden gedaan. Dit zal zo mega snel gaan, dat dat voor ons mensen anno 2017 niet voor te stellen is. De grote vraag is dus, welke kant gaat het op? Gaan we richting een Utopia, waarin we in een samenleving leven waarin we worden omringd door luxe, overvloed, uitbanning van ziekten, etc.? Naar een samenleving waar de nieuwe superintelligentie in dienst zal staan van de mens?

Of gaan we naar een samenleving waarin de nieuwe superintelligentie het van ons zal overnemen? Een dystopische toekomst zoals dat genoemd wordt. Sommige wetenschappers denken dat we een dystopische toekomst tegemoet gaan. Een aantal visionairs van nu, denk aan Tesla baas Elon Musk en wetenschapper Stephen Hawking, pleiten er al voor om nu al na te gaan denken over hoe om te gaan met de komende Singularity. Elon Musk pleit er zelfs al voor om nu al regels op te stellen m.b.t. Kunstmatige Intelligentie om te voorkomen dat we een dystopische toekomst tegemoet gaan.

 

Wanneer vindt de Singularity plaats?

Daar zijn de meningen over verdeeld. Sommigen denken dat het al over 30 jaar kan plaats vinden, anderen denken dat het nog langer zal duren. Een van ‘s werelds meest bekende futurologen en tech visionairs Ray Kurzweil denkt dat de Singularity al in 2045 kan plaats vinden. Hij baseert zich daarbij o.a. op de theorie van exponentiële groei van technologische ontwikkeling die bij zijn gedachte centraal staat. Kurzweil gaat uit van de theorie dat technologische ontwikkelingen niet lineair verlopen, maar exponentieel. Idee hierachter is dat de rekenkracht van computers elke 2 jaar verdubbelt en zodoende een exponentiële groei van technologie oplevert. Dit wordt ook wel de wet van Moore genoemd.

Ray Kurzweil denkt dat de Singularity al in 2045 kan plaats vinden.

Samengevat

Samengevat zal de Singularity een van de meest schokkende gebeurtenissen zijn die de mensheid tot nu toe heeft meegemaakt. Of het goed zal aflopen, daar zijn de meningen over verdeeld. Wanneer de Singularity plaats zal vinden, blijft lastig te voorspellen, maar dat het niet nog eens honderden jaren zal duren, lijkt duidelijk. Het is een gebeurtenis die waarschijnlijk snel op ons afkomt en het is zeer goed mogelijk dat mensen die nu leven het nog gaan meemaken.

Ray Kurzweil legde 8 jaar geleden al in deze video uit hoe technologie zich zal ontwikkelen de volgende 20 jaar richting de Singularity.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie